Καθαρισμός & Απόψυξη Ψυγείου

του Epiplosou Blog

Καθαρισμός Ψυγείου Πέρασε πολύ καιρός

Μήπως το ψυγείο σου θυμίζει Αλάσκα ή ένα μουσείο ιστορίας και τροφικών απολιθωμάτων; Μήπως η έντονη μυρωδιά από τα υπολείμματα των τροφίμων που διατηρούσες καιρό στο ψυγείο έχει αρχίσει και εισχωρεί και στα άλλα δωμάτια του σπιτιού; ή μήπως δεν έχει μείνει διαθέσιμος χώρος γιατί ο πάγος που έχει πιάσει στα τοιχώματα το καθιστά αδύνατο. Εάν ναι, τότε το ψυγείο σου χρειάζεται έναν καθαρισμό και μία απόψυξη και ήρθε η ώρα να μπούμε “μέσα στο ψυγείο για μία μικρή, γρήγορη αλλά σωστή ανασκαφή.

Καθαρισμός & απόψυξη ψυγείου: άδειασε το ψυγείο και τη κατάψυξη

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την αυτονόητη πρώτη κίνηση – βγάζουμε την πρίζα του ρεύματος του ψυγείο ή κλείνουμε τον θερμοστάτη στο μηδέν ή τον διακόπτη λειτουργίας. Έπειτα για να καθαρίσεις το ψυγείο θα πρέπει να το αδειάσεις. Εάν έχεις φορητό ψυγειάκι ίσως είναι η καλύτερη επιλογή να αδειάσεις όλα τα  φρέσκα τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο ή έστω αυτά που θα ήθελες να διατηρήσεις. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον νεροχύτη. Γέμισε τον με τα παγάκια από τη κατάψυξη τα οποία έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να αδειάσεις για να καθαρίσεις και ρίξε από πάνω τα τρόφιμα που θέλεις να διατηρήσεις. Μην ανησυχείς άλλωστε δεν πρόκειται να χαλάσει κάποιο από τα τρόφιμα γιατί δεν πρόκειται να σου πάρει περισσότερο από μισή ώρα. Εκτός κι αν έχεις τρόφιμα τα οποία είναι αρκετά ευαίσθητα στην αλλαγή θερμοκρασίας.

Εσωτερικός και εξωτερικός καθαρισμός & απόψυξη ψυγείου

καθαρισμός και απόψυξη ψυγείου: Αφαίρεσε τα τρόφιμα του ψυγείου και τις σχάρες

Εάν στα τοιχώματα της κατάψυξης αλλά και του ψυγείου έχει πιάσει αρκετός πάγος τότε θα πρέπει να περιμένεις να ανέβει η θερμοκρασία και να λιώσει. Προσπάθησε να τραβήξεις και να βγάλεις τον πάγο με το χέρι. Αμέσως μετά αφαίρεσε τις διαχωριστικές σχάρες και τα συρτάρια και καθάρισε τα με άφθονη σαπουνάδα (νερό και απορρυπαντικό) ή με νερό και μαγειρική σόδα. Τα ξεπλένεις και τα σκουπίζεις με μια καθαρή πετσέτα. Για το εσωτερικό του ψυγείου προτίμησε ζεστό νερό με λευκό ξύδι ή με πράσινο σαπούνι (μια καλή αναλογία θα ήταν ένα φλιτζάνι ξύδι διαλυμένο μέσα σε 4 περίπου λίτρα ζεστό νερού). Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ζεστό νερό (2 κουταλιές της σούπας σε μια μικρή λεκάνη με νερό).

Πέρασε τις επιφάνειες στο εσωτερικό του ψυγείου με ένα σφουγγάρι που έχεις βουτήξει στο παραπάνω μείγμα και στην συνέχεια σκούπισε. Εάν οι οσμές επιμένουν, μπορείς να περάσεις τις επιφάνειες στο εσωτερικό του ψυγείου με ένα σφουγγάρι που έχεις βουτήξει σε διάλυμα από νερό και λεμόνι.

εξωτερικός καθαρισμός και απόψυξη ψυγείου

Το εξωτερικό μέρος του ψυγείου μπορεί να καθαριστεί εύκολα με μια σαπουνάδα από νερό μαζί με απορρυπαντικό πιάτων. Τρίψε το ψυγείο με ένα σφουγγάρι που έχεις βουτήξει στο συγκεκριμένο μείγμα και στην συνέχεια σκούπισε με ένα βετέξ ή με μια καθαρή πετσέτα.

Αν έχεις παρατηρήσει, το ψυγείο μπορεί να πιάσει απίστευτη βρωμιά στα εσωτερικά λάστιχα της πόρτας. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις μια παλιά οδοντόβουρτσα και να την βουτήξεις σε μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού. Με λίγη υπομονή, η βρωμιά που έχει συγκεντρωθεί στα χωρίσματα του ψυγείου θα εξαφανιστεί. 

Γρήγορος και αποτελεσματικός καθαρισμός & απόψυξη ψυγείου

Σε γενικές γραμμές οι λειτουργίες που περιγράψαμε πιο πάνω είναι οι απαραίτητες που πρέπει να κάνεις αν θέλεις να κάνεις απόψυξη και καθαρισμό ψυγείου. Αν ανήκεις στη ομάδα των πιο σχολαστικών μπορείς επίσης να καθαρίσεις κάτω και πίσω από το ψυγείο, καθώς υπάρχουν σημεία που συγκεντρώνουν ιδιαίτερη σκόνη. Μπορείς να το κάνεις με μια ηλεκτρική σκούπα ή με μια απλή σκούπα, αρκεί να καθαρίσεις όλες τις γωνίες.

Εάν είσαι πεπεισμένος ότι έχεις καθαρίσει σωστά και καλά το ψυγείο τότε ήρθε η ώρα να το βάλεις πάλι σε λειτουργιά και να αρχίσεις να τοποθετείς τα τρόφιμα στο ψυγείο. Εννοείται πως όποιο τρόφιμο έχει λήξει, πηγαίνει στα σκουπίδια. Είναι σημαντικό να μεταφέρεις τα τρόφιμα σε δικά σου δοχεία και να τα κλείνεις καλά. Οι συσκευασίες από το σούπερ μάρκετ έχουν μικρόβια τα οποία μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το ψυγείο. Εάν τα τρόφιμα είναι καλά συσκευασμένα τότε το ψυγείο δεν θα παρουσιάζει άσχημες οσμές. 

Τέλος, εάν το ψυγείο σου πλέον δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σου και χρειάζεται αλλαγή, ρίξε μια ματιά στα διαθέσιμα μεταχειρισμένα ψυγεία που πωλούνται στη Δωρεάν εφαρμογή για αγοραπωλησίες συσκευών.

Διάδωσε το στο κόσμο:
0

Βρήκατε χρήσιμο αυτό το blog; Spread it to the World :)