Επιλογή Θέρμανσης για το Φοιτητικό Σπίτι μου

του Epiplosou Blog
Θέρμανση: Η κατάλληλη επιλογή για το Φοιτητικό Σπίτι μου

Δεν υπάρχει χειρότερο αίσθημα από το να γυρνάς σε ένα κρύο σπίτι τον χειμώνα. Ας αναλύσουμε τις επιλογής θέρμανσης που έχουμε για το φοιτητικό μας σπίτι.

Με τον χειμώνα να κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του, αρκετοί φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με την επιλογή θέρμανσης στο φοιτητικό τους σπίτι.
Είτε το σπίτι σας είναι ένα μικρό studio είτε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα , οι τρόποι που μπορείτε να το διατηρήσετε ζεστό κατά την διάρκεια του χειμώνα είναι πολλοί και ποικίλουν.
Πάμε να δούμε τις καταλληλότερες επιλογές για κάθε τύπο σπιτιού μαζί με κάποια μικρά μυστικά που θα κάνουν το σπίτι σας πιο ζεστό.

Κεντρική ή ατομική θέρμανση πετρελαίου:

Θέρμανση Πετρελαίου

Αυτήν την μορφή θέρμανσης την συναντάμε στην πλειοψηφία των κατοικιών σήμερα. Η ποιότητα της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι η ανώτερη, ενώ οι καυστήρες έχουν μεγάλη απόδοση σε σχέση με άλλους τρόπους.
Βέβαια με την συνεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν κρίνεται ως η καταλληλότερη επιλογή για το σπίτι σας!

Κεντρική ή ατομική θέρμανση αερίου

Το συναντάμε όλο και περισσότερο πλέον αφού προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα τα οποία είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς.
Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο σταθερής ποιότητας που όχι μόνο δεν απαιτεί ανεφοδιασμό, αλλά καλούμαστε να το πληρώσουμε μετά την κατανάλωση του σε αντίθεση με το πετρέλαιο.
Είναι οικονομικότερο κατά τουλάχιστον 20% από το πετρέλαιο και παράλληλα μας παρέχει άφθονο ζεστό νερό χωρίς μεγάλες αναμονές.
Από την άλλη πλευρά πρέπει να αναφερθεί επιβαρύνει και αυτό σημαντικά το περιβάλλον με καυσαέρια και είναι ανθυγιεινό για το χρήστη, εφόσον διοχετεύει τη ζέστη στον αέρα, ανακυκλώνοντας τον στον χώρο και συμπαρασύροντας τη σκόνη, την οποία τελικά αναπνέουμε.

Κλιματιστικά

Τα κλιματιστικά αποτελούν την «εύκολη» λύση για τους Έλληνες χρήστες.
Έχουν σχετικά προσιτές τιμές απόκτησης και δυνατότητες χαμηλής κατανάλωσης (μόνο στην περίπτωση των inverter), ωστόσο η απευθείας θέρμανση του αέρα έχει σημαντικά μειονεκτήματα για το χρήστη.
Έχουμε γρήγορη απώλεια της θερμότητας, ξηρό αέρα και αιωρούμενα σωματίδια που μπορεί να δημιουργήσουν αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης χρειάζεται συνεχείς συντηρήσεις, ειδικά όταν χρησιμοποιείται χειμώνα-καλοκαίρι.
Καταλαμβάνει αρκετό ωφέλιμο χώρο, τόσο μέσα, όσο και έξω από το σπίτι.
Σε κάθε περίπτωση τα κλιματιστικά είναι συστήματα ψύξης με βοηθητικό ρόλο στη θέρμανση και δεν μπορούν από μόνα τους να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα.

Ένας χρήσιμος οδηγός για να βρείτε τι μέγεθος κλιματιστικού χρειάζεστε ανάλογα με τις διαστάσεις του χώρου που θέλουμε να το τοποθετήσουμε.

Θερμοσυσσωρευτές

Οι θερμοσυσσωρευτές αποτελούν ένα παλαιό σύστημα θέρμανσης που όμως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του αερίου τους επανέφερε πάλι στο προσκήνιο. Έχουν ακριβή τιμή απόκτησης (από 1.000 €) και υψηλή κατανάλωση αναλογικά. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι βασίζονται στο ρεύμα, που είναι κοινωνικό αγαθό και δεν υπόκειται στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών των αναλώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, για να είναι οικονομικότεροι πρέπει να συνδυάζονται αποκλειστικά με τη χρήση νυχτερινού ρεύματος.

Θερμοπομποί

Οι θερμοπομποί θεωρούνται ως ένα παραπλήσιο σύστημα θέρμανσης με τους θερμοσυσσωρευτές, παρότι δεν έχουν την ικανότητα να συσσωρεύσουν τη θερμότητα, αφού βασίζουν τη λειτουργία τους στη θέρμανση απλών αντιστάσεων. Οι τιμές τους στην αγορά ξεκινούν από τα 200€. Για ένα μεγάλο δωμάτιο χρειάζονται παραπάνω από ένας.
Η κατανάλωση ρεύματος υπερβαίνει αυτήν των θερμοσυσσωρευτών. Έχουν μικρότερο όγκο και υποτυπώδη αισθητική. Παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά υπέρυθρης ακτινοβολίας από τους θερμοσυσσωρευτές και άρα ανακυκλώνουν και αυτοί τον αέρα και τη σκόνη.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι θέρμανσης όπως οι αντλίες θερμότητας, οι λέβητες ιόντων, τα κάτοπτρα υπέρυθρης ακτινοβολίας μικρού μήκους κύματος και άλλοι τους οποίους συναντάμε πολύ σπάνια πλέον.

Συνοψίζοντας

Εάν το φοιτητικό σπίτι σας έχει μέγεθος έως 30 τ.μ ιδανικότερη επιλογή είναι η χρήση κλιματιστικών σωμάτων. Με την χρήση των κλιματιστικών (ιδανικά inverter) θα ελαχιστοποιήσετε το κόστος και θα θερμάνετε το χώρο σας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν πάλι είστε από τους προνομιούχους με φοιτητικά σπίτια μεγαλύτερα των 30 τ.μ. (έως και 70 τ.μ.) τότε η ιδανικότερη επιλογή είναι αυτή του φυσικού αερίου δεδομένου ότι θα διατηρείτε τους χώρους του σπιτιού ζεστούς με σχετικά χαμηλό κόστος ενώ παράλληλα θα έχετε άφθονο ζεστό νερό χωρίς την οποιαδήποτε αναμονή.

Tip

Όποιον τρόπο θέρμανσης και εάν επιλέξετε, σας προτείνουμε την χρήση χαλιών κατά μήκος όλων των διαδρόμων καθώς και υφάσματα για να καλύπτουν τα έπιπλα του σπιτιού (“ριχτάρια” για καναπέδες, πολυθρόνες κτλ).
Μπείτε στην πλατφόρμα του Epiplosou και βρείτε όμορφες και πολύ οικονομικές επιλογές για το σπίτι σας.

Διάδωσε το στο κόσμο:
0

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βρήκατε χρήσιμο αυτό το blog; Spread it to the World :)